Travnik kao malo koja općina u BiH se može pohvaliti takvim velikanima koji su ostavili traga, ne samo u okvirima BiH, već i međunarodno gledano. Travničani su dali izuzetan doprinos književnosti, sportu, znanosti itd. Ipak, u Travniku to nije prepoznato na možda najočitiji primjer – kroz nazive ulica i trgova. Nedostatak odlučnost i stava je glavni uzrok tome. Nespremnost i izbjegavanje „konflikta“ sa neutemeljenim kritikama travničkih velikana, čini poziciju mnogo lagodnijom, ali šteti ugledu Travnika jer se tako lokalna zajednica ne smije odnositi prema svojim znamenitim osobama. U javnosti najčešće je spominjano ime najvećeg Travničanina svih vremena – Ive Andrića.

Uz njega tu su i mnogi drugi slavni i ugledni Travničani i Travničanke, ali i osobe koje nisu rođene ili porijeklom iz Travnika, ali su svojim radom ostavile veliki trag u povijesnom razvoju Travnika. Najmanje što Travnik može učiniti za njih jeste nazvati ulice i trgove po tim velikanima. Njihova zasluga je ogromna za to što je Travnik poznat i u svjetskim razmjerima. Jakob Gaon, Srebrenka Jurinac i Zlata Bartl samo su neka od velikih travničkih imena koja su obogatila Travnik i učinili Travnik poznatim daleko izvan granica BiH. Travnik je danas, s obzirom na postojanje tri bolnice, jedan od najrespketabilnijih zdravstvenih centara u BiH, a ne samo da ima vidljivog traga, već se i malo zna o osobama koje su postavile temelj za razvoj travničkog zdravstva.

Među njima su dominirali travnički jevreji, a danas se istima nismo odužilo niti kroz održavanje jevrejskog groblja. Kada bi se travničke ulice i trgovi nazvali samo po Travničanima, istih bi nedostajalo, jer možemo sa ponosom konstatirati kako su naš grad i općina dali kroz povijest jako puno značajnih i uspješnih osoba. Kroz jednu takvu simboličnu gestu, ne samo što se odužujemo velikim ljudima, već i jačamo travnički identitet i osjećaj pripadnosti svom gradu.