U Travniku su postavljene dobre osnove za daljnji i intenzivniji razvoj kulturne djelatnosti. Prostora za napredak ima i bitno je na tome raditi jer je kultura poveznicu svih dijelova općine i svih njenih žitelja, a vrijednosti koje se stvaraju kroz kulturno djelovanje su trajnog značaja i pridonose izgradnji i jačanju identiteta općine i grada. Nesumnjivo je kako kultura okuplja sve slojeve stanovništva, od najmlađih do najstarijih, što istu čini neizostavnim konstruktom društva.

Osiguranje adekvatnih uvjeta je ultimativni zahtjev. U tom kontekstu, potrebno je adaptirati i renovirati objekte kulturnih javnih ustanova (JU „Centar za kulturu općine Travnik“ i JU HKC „Nova Bila“) kako bi dobili dva reprezentativna objekta za kulturne i druge društvene događaje u našoj općini.

Također, u znatnom dijelu općine Travnik postoje različiti napušteni ili slabo korišteni objekti, nekadašnjih škola ili domova kulture (npr. Dolac na Lašvi i Pokrajčići). Stoga, iste treba revitalizirati, te tako olakšati rad brojnim kulturno-umjetničkim društvima, izvornim folklornim društvima i ostalim kulturnim organizacijama jer za njihov uspješan rad je neophodan adekvatan prostor, a moguće da bi ovakvi projekti djelovali i kao stimulans za masovnije bavljenje kulturnim djelatnostima i/ili osnivanje novih kulturnih organizacija.

U suradnji sa kulturnim javnim ustanovama iz Travnika i organizacijama civilnog društva koje se bave kulturnom djelatnosti, poželjno je dodatno obogatiti kulturnu ponudu Travnika. Svakako u ljetnim mjesecima u Travniku treba napraviti glazbeni festival. Iako je već bilo određenih pokušaja, nije uspostavljena tradicija održavanja i nisu ostvarena željena dostignuća. Kao i drugi događaji, glazbeni festival također može biti instrument  promidžbe Travnika kroz lokacije događanja (npr. Stari grad).

U Travniku djeluju tri kazališta. Bez dvojbe, kazališna umjetnost je na visokom stupnju razvoja, a priliku za dodatni napredak vidimo u ambijentalnom kazališnom festivalu, kao eklatantnom primjeru povezivanja kazališne umjetnosti i turizma. Travnik za organizaciju takvog festivala ima doista sjajne uvjete. Prije svega, tu su kazališta, ali i lokacija Stari grad sa prirodnom pozornicom i  pogodnostima za kazališne predstave na otvorenom. Ovakav festival bi sigurno osim pozitivnog utjecaja na kulturu, imao i pozitivan utjecaj na turizam.

Općina/grad nobelovca definitivno mora imati sajam knjige, a nositelj projekta, naravno uz pomoć općine, treba biti JU „Gradska biblioteka“. Sajam knjige, osim svog književnog značaja, uvelike može doprinijeti promociji Travnika u turističke svrhe, osobito pojedinih lokacija koje su adekvatne za održavanje sajma i pratećih aktivnosti poput predstavljanja knjiga ili književnih večeri (npr. Memorijalni muzej „Rodna kuća Ive Andrića“ ili Stari grad). Vrijeme je da grad odakle je dobitnik Nobelove nagrade za književnost jače pozicioniramo na mapi književnih događaja u BiH. Postojeće i nove kulturne programe vidimo kao izvrstan način brendiranja i bolje reputacije Travnika.